Karabük’ün en meşhur yemeği nedir?
Bandırma yemeği, Karabük ilinin Eflani ilçesinin en meşhur yöresel yemeğidir. Elle açılan milföy hamurunun hindi eti, tereyağı ve isteğe bağlı olarak karabiberle birleştirilmesiyle yapılan Bandırma, bölgedeki her restoranda bulunabilen bir lezzettir.
Karabük’de ne meşhur?
Bunların en ünlüleri uzun fasulye, dilimli fasulye, et yemeği, perohi, yayin, ekşili baş, yaprak sarma, kuru çörek, sini böreği, göbü, bükme, zerde, höşmerim, un helvası, delioğlan sarığı, oklava dolması, çingene baklavası, haluşkadır.
Karabük’ün neyi meşhur hediyelik?
Bunların en önemlileri Safranbolu maket evleri, Yemeni evleri, el örgüsü ürünleri, Eflani Bezi vb.’dir. Ayrıca turistler kendilerine ve sevdiklerine Safranbolu’ya özgü lokum ve tatlılar, safran, kuru meyveler ve ünü yurt dışına da yayılmış çeşitli tıbbi bitkiler satın almaktadır.
Yenicenin neyi meşhur?
İlçede yamaç paraşütü, motokros, dağ bisikleti, trekking ve doğa fotoğrafçılığı yapılabilecek turizm aktiviteleridir. Yenice alternatif turizm olanakları (ısı-doğa sporları çekimleri vb.) açısından bir çekim merkezidir.
Safranbolu’da hangi yemeği meşhur?
Şehrin en meşhur yemeği olan Kuyu Kebabı, şehrin en prestijli restoranında servis ediliyor.
Karabük’de en çok ne yetişir?
Ağırlıklı olarak hububat, bakliyat ve yem bitkileri yetiştirilen ilde, Araç, Soğanlı ve Eskipazar dereleri boyunca vadi tabanlarında sebze tarımı da yapılmaktadır. Karabük’te 2019-2020 üretim yılında 111.000 dekar alanda buğday, 28.000 dekar alanda arpa, 62.000 dekar alanda ise yem bitkileri yetiştirilmiştir.
Karabük denince akla ne gelir?
Karabük denince akla Safranbolu Evleri gelir ancak şehrin mutlaka görülmesi gereken yerleri bunlarla sınırlı değil. Seyahatinizi keyifli hale getirecek birçok yer var. Karabük seyahatiniz sırasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerleri derledik.
Karabük hangi ile bağlıydı?
Uzun yıllar Zonguldak iline bağlı bir ilçe olan Karabük, 6 Haziran 1995 tarihinde Çankırı’nın Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak’ın Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleşmesiyle Türkiye’nin 78. ili olmuştur.
Karabük’ün yöresel kıyafetleri nelerdir?
Yöredeki kadın giyim ürünleri; bindallı entari, Üçetek entari, tepebaş, sirmalı kadife, Şeteriye, fistan (uzun elbise), pamuklu entari, uzun flanel külot (setuklu), dantel yazılı, silimi Çevre, tepelik, çorap, dolak, Çarık, Zelgerde ve takılar.
Safranbolu Cam Teras giriş ücreti ne kadar?
Cam seyir terasına giriş ücreti 50 TL, öğrenci ve askerler için ise kimlik ibraz etmeleri halinde 40 TL’dir. Engelli ve yakınları, gaziler, şehit aileleri, terör mağdurları ve dul ve yetimleri, Orman Genel Müdürlüğü personeli, Karabük İl Özel İdaresi personeli, İl Genel Meclisi üyeleri ve 0-6 yaş grubu…
Karabük’te deniz var mı?
Filyos deresinin batısında oldukça büyük bir kumluk alan bulunmaktadır. Abacık Mevkii’nden kaleye kadar Filyos Plajı’nda yüzebilirsiniz. Plaj limanın iki yakasında yer almakta olup yaklaşık 2 kilometre uzunluğundadır. Bölgede oteller bulunmaktadır.
Karabük’ün genel özellikleri nelerdir?
Batı Karadeniz Bölgesi’nde Karabük, kuzeyde Bartın (80 km), kuzeydoğu ve doğuda Kastamonu, güneydoğuda Çankırı, güneybatıda Bolu ve batıda Zonguldak ile komşudur. Karabük vadilerden ve platolardan oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 270 m’dir. Ancak 2000 m’ye kadar yüksekliğe sahip tepeler ve platolar da vardır.
Karabük’te ne yemeği meşhur?
Perobi, Bantrma, Sini Bureği, Çullu Börek, Bazlama, Su Böreği, ev baklavası, safranlı zerde, höşmerim ve haluşka yöresel yemeklerden bazılarıdır. Özellikle sonbahar aylarında bölgede bulunan kanlıca ve diğer mantar türlerinden yapılan yemekler ve börekler Karabük mutfağına zengin bir renk katmaktadır.
Karabük yenice de ne yenir?
Yenice Yemekleri: İlçenin geleneksel yemekleri kara lahana, malay, çaptak, mısır çorbası, ceviz helvası, bazlama, katlaç, lokma, misk’tir.
Avunya ne demek?
Avunya (Agonya) (Osmanlı: آ غو نيه; Ağunya), Çanakkale’nin Yenice ilçesinden Balıkesir’in Gönen ilçesine kadar uzanan ve Kaz Dağları’nın ötesine kadar uzanan bölgenin eski adıdır. Avunya, eskiden Engeci olarak bilinen bugünkü Kayatepe köyünden başlar. Bu nedenle Avunya Kapısı olarak da adlandırılır.
Karabük’ün yöresel oyunları nelerdir?
Araştırmadan da anlaşılacağı üzere Yenice, Karabük ilinin halk oyunları bakımından zengin bir ilçesidir. Yenice halk oyunlarına köy yürüyüş oyunu, Arap oyunu, güvercin taklası ve kaşık oyunu denmektedir. Bunlardan Arap oyunu üç kişi tarafından oynanmaktadır.
Zonguldak’ta yemek neyi meşhur?
Zonguldak’ın meşhur yemekleri: Ereğli Pidesi, Pumpum Çorbası, Kızılcık Çorbası, Tirit, Pırasalı Mantar, Uğmaç Çorbası, Malay, Konserve Tavuk.
Karabük’te deniz var mı?
Filyos deresinin batısında oldukça büyük bir kumluk alan bulunmaktadır. Abacık Mevkii’nden kaleye kadar Filyos Plajı’nda yüzebilirsiniz. Plaj limanın iki yakasında yer almakta olup yaklaşık 2 kilometre uzunluğundadır. Bölgede oteller bulunmaktadır.
Eskipazarın neyi meşhur?
Eskipazar’a 4 km. mesafede Hadrianapolis antik kenti, Asartepe’de bulunan Kimistene antik kenti, kaya mezarları, kaya tünelleri ve tümülüsler Eskipazar’ın önemli turistik değerleri arasındadır.