İçeriğe geç

Çemçe Nerede

Kağızman adı nereden gelir?

Kalızvan/Kağızman Kalıs/Kalız, 558-630 yılları arasında Hazar Denizi ile Karadeniz arasındaki bölgeye yerleşip bir devlet kuran Hazar Türklerinden bir kabiledir. Kök kelimesi Kal, Kalı’dan oluşmaktadır.

Çemçe ne demek?

Çemçe kelimesi, Çömçe olarak da kullanılır ve kepçe veya büyük tahta kaşık anlamına gelir. Bazı yörelerde Çomça olarak da adlandırılır. Yemeği yayıp bölen kaşık anlamına gelen Çemçe, kepçenin eşdeğeridir.

Karslıların soyu nereden gelir?

Aslında ismi bir efsaneye dayanmaktadır. Kars ismi, MÖ 130-127 yılları arasında Kafkasya’nın kuzeyindeki Dağıstan’dan gelip bu bölgeye yerleşen Bulgar Türklerinin “Velentur” kabilesinin “Karsak kabilesinden” gelmektedir.

Kağızman hangi illere yakın?

Kuzeyinde Kars ve Selim merkez, doğusunda Tuzluca ve Digor, batısında Sarıkamış ve güneyinde Ağrı merkez ile komşudur. Kars şehir merkezine 76 km uzaklıkta, Aras Vadisi’ndeki bir tortu bölümünde yer almaktadır.

Çemçe neresi?

Kars’ın Kağızman ilçesine bağlı Çemçe-Madur bölgesindeki dağlar, sunduğu huzur ve güven ortamıyla doğaseverlerin yeni rotası oldu.

Çömçe nedir TDK?

Kelime Anlamı: “Seramik” kelimesi, genellikle yemek pişirmek, saklamak veya yiyecek ve içecek taşımak için kullanılan toprak kapları veya kapları ifade eder.

Çemiç ne demek?

cemiç – Nişanyan Sözlüğü. Ermenice camiç ֹրրָրָրיי “kuru üzüm” kelimesiyle akrabadır.

Karslılar Azeri mi?

Türk Azeriler Iğdır, Kars, Ardahan, Van ve Ağrı’da yaşıyorlar. Azeriler Türkiye’nin büyük şehirlerine (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa) dağılmış durumdalar. Iğdır, Ardahan ve Kars kökenliler.

Karslıların mezhebi nedir?

Caferilik veya Câʿferīyye, İslam dininin Şii fıkıh mezheplerinden biridir. Adını kurucusu Ca’fer es-Sâdık’tan (699-765) alır. Azerbaycan ve Irak’ta, özellikle İran’da yaygındır. Kars ve Iğdır gibi Türk illerinde ve bazı İslam toplumlarında ara sıra bulunur.

Kars hangi ilden ayrıldı?

7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars iline bağlandı.

Karsın yerlileri kimlerdir?

Kars, topraklarıyla birçok milleti birleştirmiştir: Türkler, Kafkasyalılar, Çerkezler, Kürtler, Lazlar, Ermeniler, Terekemliler… Bunlardan biri de sayıları artık azalan Malakanlardır.

Kars’ın en güzel ilçesi hangisidir?

Bir medya ajansı, Türkiye’nin en güzel ilçelerini belirlemek için yapay zekaya sahip bir arama motoru görevlendirdi. Yapay zeka tarafından yapılan detaylı bir analiz sonucunda Kars’ın en güzel ilçesinin Kağızman olduğu ortaya çıktı.

Kağızman Alevi mi?

Badem’in 1882 tarihli istatistiklerine göre Alevi Türkmenler, Kars’ın Ardahan, Kağızman ve Taht sancaklarında ikamet etmekte olup, genel sıralamada 6. sırada yer almaktadır.

Kağızman anlamı nedir?

Kağızman’ın bilinen ilk adı Arşarunik’tir. Uzun süre Arşarunik olarak devam etmiştir. Şehirde eski zamanlarda çok sayıda nar yetiştiği ve narlar toplanıp kaleler gibi üst üste yığıldığı için çevre il ve ilçeler buraya Nar Yığını veya Nar Kalesi adını vermişlerdir.

Kağızman sözü kime ait?

Öğretmenimiz Muzaffer Sarısözen bu yerel ekipten “Ben Kağızman’a ısmarladım Nar Gele” türküsünü derlemiş. Yerel ekip o zamanlar bu türküyü birlikte söylüyormuş. Öğretmenimiz Muzaffer Sarısözen de tarihi 1938 olarak vermiş ve “Yaratıldığı Tarih: 1938, Yöre: Kars Kağızman, Kaynak Kişi: Yerel Ekip” şeklinde kaydetmiş.

Kağızman nerenin türküsü?

KAĞIZMAN NAR GELEREpertuar No:1754Yer-İlERZURUMİlçe-KöyKaynak KişiMUHARREM AKKUŞDERleyen NIDA TÜFEKÇİ10 satır daha

Kağızman Alevi mi?

Badem’in 1882 tarihli istatistiklerine göre Alevi Türkmenler, Kars’ın Ardahan, Kağızman ve Taht sancaklarında ikamet etmekte olup, genel sıralamada 6. sırada yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir