İçeriğe geç

Devletin Doğrudan Taraf Ehliyeti Var Mı

Taraf ehliyeti yokluğu nedir?

Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler dava açma ehliyetine ve sıfatına sahip olsalar ve davayı takip etme yetkisine sahip olsalar bile, o davadaki taraflardan biri fiilen “davacı” ve “davalı” sıfatını taşımıyorsa, esas hakkında karar verilemez; dava, nitelik eksikliği (hasımlık) nedeniyle reddedilir.

Kaymakamlığın dava ehliyeti var mı?

İlçelerde; İlçe Kaymakamlığı, ilçe idaresi adına dava açma ve taraf olarak hareket etme yetkisine sahiptir. Bu nedenle ilçelerde idareler tarafından yapılan işlemlerde taraf unvanı İlçe Kaymakamına aittir.

Kimlerin dava ehliyeti yoktur?

SINIRLI DAVA AÇMA EHLİYETİ: Küçükler ve ayırt etme yeteneği sınırlı olan kişiler, genel olarak dava açma ehliyetine sahip değildirler (m. 51; TMK m. 16, I, m. 2).

İdari yargıda ehliyet nedir?

Usul hukukunda ‘yeterlilik’ten bahsedildiğinde akla iki sorun gelir. Birincisi, bir davada davacı veya davalı olmak, yani ‘dava ehliyetine’ sahip olmaktır.

Kimler taraf ehliyetine sahiptir?

Her gerçek kişi sağ olduğu sürece taraf olma ehliyetine sahiptir; gerçek kişilerin kişiliği ve dolayısıyla medeni haklardan yararlanma ehliyetleri ölümle sona erdiğinden, ölen kişi taraf olma ehliyetine sahip değildir.

Şubelerin taraf ehliyeti var mı?

Usul hukuku anlamında şube tüzel kişileri Taraf olma ehliyeti, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (“HMK”) 50. maddesinde düzenlenmiştir: “Medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan herkes, davanın tarafıdır.” Karar şöyle verilmiştir:

Devlet kurumlarına dava açılabilir mi?

İdari uyuşmazlıklar, devlet kurumlarının yaptığı işlemlere karşı açılan bir dava türüdür. Başka bir deyişle, kamu hukukuna dayanarak kamu kurumları tarafından tek taraflı olarak kararlaştırılan hukuki işlemlerin iptali, ayrıca idari eylem ve işlemler üzerinde tam yetki, ayrıca idari sözleşmelerle ilgili davalar idari davalardır.

Valilik davalı olabilir mi?

Valilik veya Kaymakamlık tarafından yapılan işlemlerde, ilgili Valilik veya Kaymakamlık doğrudan davalı olarak gösterilebilir. Valilik, il müdürlüklerinin işlemlerine karşı davalı olur.

Taraf ehliyetinin eksikliği durumunda mahkeme kararlardan hangisini vermelidir?

Dava açılırsa, mahkeme davayı dava açma ehliyetinin olmaması nedeniyle reddetmelidir. Davalının davadan önce öldüğü tespit edilirse, davanın yeniden düzenlenmesi ve ölenin mirasçılarına yönlendirilmesi mümkün değildir.

Kaymakamlığa dava açılabilir mi?

Ancak, bir okul müdürüne karşı dava açılmasını kabul etmek için geçerli bir sebep yoktur[46], zira bu durumda devletin tüzel kişiliğini temsil eden valiliğe karşı veya devletin tüzel kişiliğini temsil eden merkezî idarenin bir taşra birimi olan kaymakamlığa karşı dava açılması mümkündür.

Dava ehliyeti neye göre belirlenir?

Hukuki ehliyet, hukuki ehliyetin usul hukukunda aldığı şekil olup, hukuki hakları kullanma ehliyetine sahip olan gerçek veya tüzel kişilerin aynı zamanda dava açma ehliyetine de sahip olduklarını ifade eder.

Bakanlık il müdürlüklerinin tüzel kişiliği var mı?

Ancak il müdürlüklerinin tüzel kişiliği bulunmamaktadır.

Kaymakamlıkların tüzel kişiliği var mı?

Yani Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yargıtay, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, valilikler ve kaymakamlıkların kendi tüzel kişilikleri yoktur. Bunların hepsi devlet tüzel kişiliği içerisinde yer almaktadır.

İdari yargıda davalı taraf kimdir?

“İdari davalarda genellikle davalı idaredir. Bu durum, idarenin icrai kararlar alma veya bunları re’sen yürütme yetkisine sahip olduğu durumlarda ortaya çıkar. (…)

Husumet ehliyeti nedir?

27. Taraf sıfatı, yani düşmanlık ehliyeti, söz konusu hukuk ile kişiler arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sıfat, tarafların o hukuk ile maddi bir hukuki ilişki içinde bir ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir.

Taraf ehliyetinin eksikliği durumunda mahkeme ne karar verir?

Taraflar her zaman dava açma gerekliliğinin yokluğunu ileri sürebilirler. Mahkeme dava açma gerekliliğinin eksik olduğunu tespit ederse, davayı usul gerekçeleriyle reddetmeye karar verir. Ancak dava açma gerekliliğindeki eksiklik giderilebilirse, davanın çözülmesi için belirli bir son tarih belirlenir.

Taraf ehliyeti fiil ehliyeti nedir?

Bir kişinin kendi eylemleriyle hak sahibi olma ve yükümlülükler üstlenme yeteneğine fiil ehliyeti denir (MK 9). Başka bir deyişle, fiil ehliyeti, bir kişinin kendi eylemleriyle hukuki ilişkiler kurma, sonlandırma veya yeni hukuki ilişkiler yaratma yeteneğidir.

Taraf ne demek hukuk?

Dava dilekçesinde davacı ve davalı olarak adı geçen (nitelikli) kişiler, bu davanın resmen taraflarıdır.

Fiili ehliyeti yoktur ne demek?

Türk Medeni Kanunu’nun 9. maddesine göre ehliyet, bir kimsenin kendi fiilleriyle hak edinme ve borç altına girme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Başkasının fiili gerekiyorsa ehliyet yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir